Flora en fauna

 

Ooievaarsnest aan de Moarweg

Het ooievaarsnest aan de Moarweg is begin 2024 vervangen.

Het oude nest zakte steeds verder scheef en bleek zelfs doorboord te zijn. Eigenaresse Jacqueline vertelde ons dat het door de drassigheid en omstandigheden bij haar nestbouwer wat langer had geduurd dan gepland, om een nieuw nest te plaatsen. Hulde!, het is een degelijke constructie.

 

Het nieuw geplaatste nest is goedgekeurd door de ooievaars, want in 2024 was het nest bewoond!

Ook in de lente van 2025 zijn er weer ooievaars op het nest, zoals te zien is op onderstaande foto.

Tuin rondom Westerholm


De tuin rondom Westerholm is sinds de aanleg in 2022, prachtig gevuld. Er zijn vele bomen geplant en kleingoed gepoot, waaronder om en nabij de 70.000 bloembollen.

Er is in elk seizoen veel moois te zien.

 

Linda, van het blog 'De tuinen van Haren' heeft twee artikelen over de tuin van Westerholm geschreven,

u kunt ze hier lezen: artikel 1 & artikel 2

 

Hieronder kunt u een diavoorstelling van de aanleg van de tuin rondom Westerholm bekijken.

Natuurgebieden verbinden, faunaduiker onder de A28

Het doel van deze faunaduiker onder de A28 door, is de natuurgebieden in Groningen en die in de aanliggende provincies, zoveel mogelijk met elkaar verbinden. Op die manier krijgen flora en fauna een optimale leefruimte. Soorten als de otter, das en ringslang kunnen via de verbonden natuurgebieden verder trekken, voedsel vinden en op zoek gaan naar een partner.

MEER LEZEN

Een heel belangrijk onderdeel van het Groningse en Drentse NNN is de zogenaamde "laagveengordel". Deze brede zone van moerasgebieden loopt vanaf de natuurgebieden in het Zuidelijk Westerkwartier, via de Onlanden met het Leekstermeer, via het Paterswoldsemeer onder de stad Groningen door. Daar sluit de gordel aan op de Drentse Aa, het Hunzedal en het Zuidlaardermeergebied en dan verder via de Natuurzone Westerbroek naar 't Roegwold en het Schildmeer.
De A28 doorkruist dit gebied en in 2016 is een inventarisatie gemaakt van mogelijke faunavoorzieningen en -maatregelen nabij deze snelweg tussen de stad Groningen en De Punt. In het rapport is o.a. de maatregel opgenomen om een faunapassage aan te leggen onder de A28 door, ter hoogte van de Eelder Schipsloot. 

De faunaduiker/tunnel onder de snelweg is in 2021 aangelegd.

De faunaduiker bestaat uit droge oevers aan weerszijden en een nat middengedeelte. Een soort zoals de otter heeft de voorkeur om onder bruggen of duikers via een droge oever te lopen. De faunaduiker heeft een afmeting van ca. 5 m breed en een hoogte van ca. 1,75 m. De lengte van de duiker is ca. 40 meter.
De faunaduiker is aangelegd voor soorten zoals de otter, ringslang, heikikker en poelkikker.
Aan de westzijde van de faunaduiker is bij het Noord Willemskanaal een fauna uittrede plaats aangelegd. Daarnaast worden twee amfibietunnels in de nog aan te leggen fietssnelweg Groningen-Assen aangebracht. Ook is het faunaraster van het Noord Willems kanaal verplaatst naar de berm van de A28. 
Aan de oostzijde van de A28 is de bestaande waterloop doorgetrokken richting de faunaduiker A28. Ook zijn in het bestaande fietspad twee amfibietunnels geplaatst. In de berm van de A28 faunarasters geplaatst. Tussen de toegangssloot en het fietspad is het een en ander aan struiken geplaatst om te voorkomen dat voorbijrazende speed pedelecs en bedaarder voorbijgangers de doelgroepen in de weg zitten.

Deze diapresentatie is gemaakt gedurende het aanlegproces van de faunaduiker. De foto's zijn afkomstig van EM en in beperkte mate van de provincie. Waar relevant geacht, zijn ze voorzien van een bijschrift.

Hondeneigenaren

In onze wijk wordt er veel met honden gewandeld. Honden brengen plezier, helpen mensen actief te blijven en zorgen voor nieuwe ontmoetingen. We willen graag dat iedereen, met of zonder hond, zich buiten prettig voelt. Daarom heeft Gemeente Groningen een aantal regels voor hondenbezitters opgesteld, die u hier kunt lezen.

 

Oproep voor bewoners met katten: houd je kat 's nachts binnen

 

Uit onderzoek blijkt dat katten veel slachtoffers maken onder jonge vogels.

Als kattenbezitter bent u verantwoordelijk voor het gedrag van uw kat. Lees hier wat u kunt doen om overlast te beperken.

Zet je buurt in bloei!

Zet je buurt in bloei, wordt guerilla gardener, klik hier voor meer informatie.

Ook planten kunnen worden hergebruikt.

Wordt struikrover en redt planten van de sloop!

Als struikrover redt u het bestaande groen uit voor-en achtertuinen en geeft u het in de omgeving een nieuwe bestemming.

Hoe u dat doet? Kijk op deze website.

 

De scholeksterpopulatie, veranderingen in Haren vergeleken met die in heel Nederland in 1965-2020

Een artikel in De Gors door Jan B. Hulscher en Jeroen Nienhuis

De Gors 50 2023 13 Scholekster V 08
PDF – 2,3 MB 302 downloads