Verduurzaming, isolatie en warmtetransitie

 

Nieuwe ontwikkelingen rondom de  energie- en warmtetransitie in het algemeen, en in onze wijk  in het bijzonder

 

Nij Begun

  • Algemene informatie op de website van Nij Begun als u klikt op deze link.
  • De agenda van Nij Begun vind u hier.

 

Energie van Ons 

Energie van Ons bestaat sinds 2014. Al meer dan 10 jaar lang zet Energie van Ons zich samen met coöperaties als Energiek Maarwold en veel andere coöperaties, zich in voor duurzame energie en het verbeteren van de leefbaarheid in dorpen en buurten. 

En ook jij kunt daaraan meehelpen! Want hoe meer lokale klanten ze voorzien van energie hoe meer opbrengsten er terugvloeien naar je eigen omgeving. 

Benieuwd naar het laatste nieuws en acties door Energie van Ons: klik hier.

 

Elke nieuwe klant van Energie van Ons die zich via Energiek Maarwold aanmeldt, kan gratis lid worden van onze coöperatie Energiek Maarwold! Gebruik daarvoor het volgende mailadres: https://energie.vanons.org/cooperatie/energiek-maarwold/

Thuisbatterij

Wat levert het jou als eigenaar van zonnepanelen op? Het Zwolse bedrijf Zonneplan heeft meer informatie over (hun eigen) thuisbatterij.

Zonneplan maakte in 2024 een folder waarin de thuisbatterij wordt aangeprezen als een slimme koop met een terugverdientijd van vijf jaar. Maar is de aanschaf van eigen stroomopslag een verstandige investering? Zie hier een artikel door RTVNoord, waarin op die vraag wordt ingegaan.

 

Groen dak aanleggen in 2025 ? 

GrunnDak heeft zelf een informatieve website waar u van alles kunt lezen over het aanleggen van een groen dak.

Duurzame huizenroute

Afgelopen jaren organiseerden Duurzaam Groningen en Grunneger Power de Duurzame Huizendag. Een soortgelijk initiatief, waarbij inwoners van elkaar konden leren hoe je energiezuiniger kunt wonen. Aline Bus, Coördinator van Duurzaam Groningen: onze 'Duurzame Huizendag' trok op het hoogtepunt meer dan 300 bezoekers in een jaar. Daaruit blijkt wel dat woningeigenaren graag ervaringsverhalen van buurtgenoten horen. Energiezuinig wonen betekent keuzes maken. Zien en horen hoe buurtgenoten dat hebben aangepakt, helpt daarbij. De samenwerking met de Nationale Duurzame Huizen Route zorgt ervoor dat inwoners met elkaar in contact kunnen komen wanneer het hen uitkomt. Het is daarmee een waardevolle aanvulling op ons eigen platform, waar we op verschillende thema’s tips, advies en acties aanbieden voor een duurzamer leven. Zo hopen we verduurzamen gemakkelijker te maken voor iedereen. 

De gemeente moedigt huiseigenaren met een duurzame woning aan om ook mee te doen. Inwoners die hun ervaringen graag willen delen en/of hun woning willen openstellen tijdens de open dagen, kunnen zich aanmelden op de website. Voor inspiratie en ervaringen van anderen, biedt het platform de mogelijkheid om vragen te stellen aan de deelnemende woningeigenaren. Ook is het in veel gevallen mogelijk om een afspraak te maken om de duurzame maatregelen eens in de praktijk te bekijken bij iemand thuis. Deelnemers op de website geven zelf aan of zij hun huis willen openstellen en/of vragen willen beantwoorden. Het platform fungeert als tussenpartij en zorgt ervoor dat contacten prettig en veilig verlopen.

Meer informatie: u kunt contact opnemen met Aline Bus via 06-22190817 of aline.bus@groningen.nl.

Regionaal loket

Informatie over slim watergebruik in de tuin staat op deze website van het Regionaal loket. 

Er is bij het Regionaal loket overigens nog veel meer informatie te vinden over verduurzaming.

 

Hybride warmtepompen

Op 18 april 2024 was er een webinar over de gemeentelijke actie voor Hybride  Warmtepompen. Er is tijdens dit webinar uitgebreid toelichting gegeven op  de voordelen van hybride warmtepompen (met name voor oudere huizen) en over de condities voor het kunnen installeren van zo'n hybride warmtepomp. Het informatieve webinar  is nog te zien via deze link.

Via deze link kunt u zelf kijken wat de terugverdientijd voor een warmtepomp in uw situatie is.  (NB: in 2025 is het subsidie- bedrag enigszins verlaagd.)  

En hier vindt u nog meer infomatie over de hybride warmtepomp.

Marjolein (32) en Rick (33) hebben kortgeleden een hybride warmtepomp geïnstalleerd. Hoe dat bevalt, vertellen ze in dit artikel.

 

Grunneger Power

Grunneger Power, waar Energiek Maarwold regelmatig mee samenwerkt, heeft ook een eigen nieuwsbrief, daarvoor kun je je hier aanmelden.

 

Deelmobiliteit

Er is al enige tijd een groep Harenaars die gezamenlijk elektrische auto's delen.

Dit vindt plaats in samenwerking 'Onze Auto'

Kijk voor meer informatie op hun website.

 

Warmtewandeling

In samenwerking met Grunneger Power organiseren we, op een nader te bepalen datum, een 'warmtewandeling' door de wijk. Speciaal voor mensen die geïnteresseerd zijn om te leren werken met een warmtecamera en de gegevens te interpreteren voor isolatiemaatregelen.  Het is een goede gelegenheid om te leren hoe in het eigen huis warmtelekken en koudebruggen te ontdekken en daar wat aan te doen.  

 

Nieuwsbrieven (archief)

In ons nieuwsbrievenarchief is ook veel informatie (en diverse doorverwijzingen) te vinden.

Het archief vindt u hier.